Papaverstraat 17, Schijndel

Vrijwilligerswerk

Stichting Bloemenwijk Schijndel is een vrijwilligersorganisatie. Alles wordt gedaan door vrijwilligers. Van inkoop tot schoonmaak tot openen en sluiten.

We zijn blij met iedereen die als vrijwilliger bij ons wil komen werken, maar we stellen wel voorwaarden aan onze vrijwilligers. Het is soms ook mogelijk om stage te lopen of werkervaring op te doen. Voor stagiaires geldt hetzelfde als voor vrijwilligers.

Aannamebeleid

Via het formulier hieronder kun je je aanmelden als vrijwilliger. Wij doen dan navraag in de buurt, bij andere organisaties en informeel ook bij de politie. Als die berichten goed zijn, nodigen wij je uit voor een gesprek.

VOG

Als het tijdens het gesprek klikt, gaan we een VOG aanvraag voor je klaar zetten. Een VOG staat voor een verklaring omtrent gedrag. Justitie kijkt dan of je in aanraking bent geweest met Justitie of verdachte bent geweest in zaken die relevant zijn voor de taken die je bij ons zou gaan verrichten. Wij vragen dat in ieder geval voor het werken met kinderen.

Wij zetten die aanvraag voor de VOG voor je klaar, maar je moet hem zelf af maken. Wordt de VOG afgegeven met kanttekeningen kun je geen vrijwilliger worden bij ons.

Gedragscode en vrijwilligerscontract

Wordt de VOG zonder kanttekeningen afgegeven, dan kun je in principe bij ons aan de slag. Je krijgt van ons een vrijwilligerscontract én een gedragscode om te tekenen. De vrijwilligerscontracten hebben we zelf opgesteld, de gedragscode komt van inveiligehanden.nl. We kennen 3 vrijwilligerscontracten, voor gewone vrijwilligers, voor vrijwilligers die met kinderen werken, en voor kinderen die als vrijwilliger werken voor ons. De gedragscode kun je hier downloaden: bijlage6-inveiligehanden-modelgedragscode-medewerk

Functioneringsgesprekken

Bij de vrijwilligers die met kinderen werken en bij onze jeugdige vrijwilligers hebben wij ieder jaar een functioneringsgesprek. Onze jeugdige vrijwilligers krijgen ook een coach aangewezen (een van de volwassen vrijwilligers).

Vertrouwenspersoon

Wij hebben geen interne vertrouwenspersoon, maar zijn in gesprek met vrijwilligersorganisatie Welzijn de Meierij of wij en dus jij en onze klanten gebruik mogen maken van de faciliteiten die zij op dat gebied kunnen bieden.

Incidenten

Soms gebeuren er dingen tijdens je vrijwilligerswerk waarvan je liever niet had dat ze gebeuren, of waarvan iemand anders liever had dat ze niet gebeurd waren. Bij incidenten gaan wij in gesprek met de mensen die daarbij betrokken waren. Komt uit deze gesprekken naar voren dat je iets gedaan hebt wat niet door de beugel kan, wordt je voorlopig geschorst. Je krijgt daarna een uitnodiging voor een hoorgesprek, waar minstens 1 bestuurslid bij is en 1 iemand van de subgroep waarbinnen je werkzaam bent. Zelf mag je iemand meenemen om je tijdens het gesprek bij te staan. We zullen naar je luisteren en met je in gesprek gaan. Zijn wij na dit gesprek nog steeds van mening dat je dingen gedaan hebt die niet kunnen, kan je schorsing verlengd worden of zelfs je contract ontbonden worden. Wij zullen bij de vrijwilligersvereniging melding doen van je schorsing/beëindiging van het contract onder vermelding van de reden. Ben je stagiaire, dan melden we het ook bij je school. Ben je zelf onder de 18, dan melden wij het bij je wettelijk voogd. Zijn er strafbare feiten gepleegd doen wij zonder aarzeling aangifte bij de politie, desnoods anoniem als het slachtoffer liever geen aangifte doet.

Incidenten elders

De kans is groot dat je ook ergens anders vrijwilligerswerk doet. Als je daar bij dingen betrokken bent die niet door de beugel kunnen, kan het zijn dat wij daar actie op moeten ondernemen. Niet alleen voor het imago van onze stichting maar vooral voor de veiligheid van iedereen die bij ons binnen komt. We hebben regelmatig contact met andere vrijwilligers organisaties in Schijndel.

Dit beleid gaat in per 1 februari 2018.

 

Advertenties

Opmerking:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s